Özel Güvenlik Görevlisinin Yetkileri Nelerdir? (Çok Önemli)

Özel Güvenlik Görevlisinin Yetkileri Nelerdir? (Çok Önemli)
0 Yorum
Özel Güvenlik Sınav Bilgileri 

Özel güvenlik görevlinin yetkileri, hem özel güvenlik görevlisi adaylarını hemde her vatandaşı ilgilendirecek bir konudur. Bu nedenle özel güvenlik görevlileri neleri yapamaz, özel güvenlik görevlisi kimlik sorabilir mi, özel güvenlik görevlisinin arama yetkisi var mıdır, özel güvenlik görevlisi el ile arama yapabilir mi sorularınızın yanıtını kanun maddeleri ile sizlere açıkladık.

Özel Güvenlik Görevlisinin Yetkileri Nelerdir?

Özel güvenlik görevlileri, 5188 Sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun kapsamına tabidir. Bu kanunun 7. maddesinde "özel güvenlik görevlilerinin yetkileri" başlığında gerekli tüm yetki maddeleri açıkça yazılmıştır. Bu maddeleri tek tek sıralayacak ve gerekli açıklamaları ile sizlerle paylaşacağız.

Özel Güvenlik Görevlilerinin Yetkileri Şunlardır

Koruma ve güvenliğini sağladıkları alanlara girmek isteyenleri duyarlı kapıdan geçirme, bu kişilerin üstlerini dedektörle arama, eşyaları X-ray cihazından veya benzeri güvenlik sistemlerinden geçirme yetkisi vardır.

Toplantı, konser, spor müsabakası, sahne gösterileri ve benzeri etkinlikler ile cenaze ve düğün törenlerinde kimlik sorma, duyarlı kapıdan geçirme, bu kişilerin üstlerini dedektörle arama, eşyaları X-ray cihazından veya benzeri güvenlik sistemlerinden geçirme yetkisi vardır. Ancak buradaki kimlik sorma yetkisi, polis gibi değildir. Karşılaştırma amaçlıdır. Örneğin bir davet biletinin kişiye ait olup olmadığını kontrol etmek için sorabilir.

Özel Güvenlik Görevlinin Yakalama Yetkisi (CMK 90)

Özel güvenlik görevlilerinin yetkileri arasında Ceza Muhakemesi Kanununun 90 ıncı maddesine göre yakalama yetkisi vardır. Peki Ceza muhakemesinin 90'ınca maddesinde neler yazıyor, gelin bakalım.

Madde 90 – (1) Aşağıda belirtilen hâllerde, herkes tarafından geçici olarak yakalama yapılabilir:

a) Kişiye suçu işlerken rastlanması.

b) Suçüstü bir fiilden dolayı izlenen kişinin kaçması olasılığının bulunması veya hemen kimliğini belirleme olanağının bulunmaması.

(2) Kolluk görevlileri, tutuklama kararı veya yakalama emri düzenlenmesini gerektiren ve gecikmesinde sakınca bulunan hâllerde; Cumhuriyet savcısına veya âmirlerine derhâl başvurma olanağı bulunmadığı takdirde, yakalama yetkisine sahiptirler.

(3) Soruşturma ve kovuşturması şikâyete bağlı olmakla birlikte, çocuklara, beden veya akıl hastalığı, malûllük veya güçsüzlükleri nedeniyle kendilerini idareden aciz bulunanlara karşı işlenen suçüstü hallerinde kişinin yakalanması şikâyete bağlı değildir.

(4)  Kolluk, yakalandığı sırada kaçmasını, kendisine veya başkalarına zarar vermesini önleyecek tedbirleri aldıktan sonra, yakalanan kişiye kanunî haklarını derhal bildirir.

(5) Birinci fıkraya göre yakalanıp kolluğa teslim edilen veya ikinci fıkra uyarınca görevlilerce yakalanan kişi ve olay hakkında Cumhuriyet savcısına hemen bilgi verilerek, emri doğrultusunda işlem yapılır.

(6) Yakalama emrine konu işlemin yerine getirilmesi nedeniyle yakalama emrinin çıkarılma amacının ortadan kalkması durumunda mahkeme, hâkim veya Cumhuriyet savcısı tarafından yakalama emrinin derhâl iadesi istenir.

Ayrıca özel güvenlik görevlilerinin yetkileri arasında, görev alanında, haklarında yakama emri veya mahkumiyet kararı bulunan kişileri de yakalama yetkisi vardır. Bunun dışında diğer yakalama yetkisi ise olay yerini ve delilleri korumak amacıyla yakalama yapar.

Özel Güvenlik Görevlisinin Konuta Girme Yetkisi

Özel güvenlik görevlisinin yangın, deprem gibi tabiî afet durumlarında ve imdat istenmesi halinde görev alanındaki işyeri ve konutlara girme yetkisi vardır. Aksi halde konuta giremez.

Özel Güvenlik Görevlisinin Kimlik Sorma Yetkisi

Özel güvenlik görevlilerinin arama yetkileri arasında hava meydanı, liman, gar, istasyon ve terminal gibi toplu ulaşım tesislerinde kimlik sorma, duyarlı kapıdan geçirme, bu kişilerin üstlerini dedektörle arama, eşyaları X-ray cihazından veya benzeri güvenlik sistemlerinden geçirme yetkileri vardır. Ancak kimlik sorma yetkisi, kanunda belirtilen yerlerde görev yapıyorsa ve genel kolluk gözetimi ve denetimi altında ise sorabilir.

Emanete Alma ve Zor Kullanma Yetkisi

Genel kolluk kuvvetlerine derhal bildirmek şartıyla, aramalar sırasında suç teşkil eden veya delil olabilecek ya da suç teşkil etmemekle birlikte tehlike doğurabilecek eşyayı emanete alma yetkisi vardır. Ayrıca terk edilmiş ve bulunmuş eşyayı da emanete alabilmektedir.

Özel güvenlik görevlisinin zor kullanma yetkisi ise Türk Medeni Kanununun 981 inci maddesine, Borçlar Kanununun 52 nci maddesine, Türk Ceza Kanununun 24 ve 25 inci maddelerine göre zor kullanma olarak geçmektedir.

İlgili Haberler

Yorumlar (0)

Yorum Yaz